Saloodo! informacja prasowa

Kolonia,

Pozytywny bilans: Saloodo!od roku na rynku

• Startup systematycznie poszerza grupę stałych klientów
  • Rośnie liczba zleceń transportowych przydzielonych elektronicznie
  • Nowa centrala firmy w Kolonii

Minął rok od uruchomienia cyfrowej platformy frachtowej Saloodo!. Przez ten czas platforma stała się integralnym elementem codziennej pracy nowoczesnych dyspozytorów i załadowców.

„Wiele startupów opowiada historie o tym, jak zaczynali w garażu. W przypadku Saloodo! wyglądało to nieco inaczej – nasze pierwsze biuro znajdowało się nad garażem”, wspomina Elaine Tan, mrugając okiem. Chief Technology Officer jest w Saloodo! od początku i nadzorowała uruchomienie cyfrowej platformy frachtowej rok temu.

Od tamtego czasu wiele się wydarzyło. Młode przedsiębiorstwo zapewniło sobie stałe miejsce w codziennej pracy dyspozytorów i załadowców w ponad 25 krajach Europy. Innowacyjne rozwiązania sprawiają, że z cyfrowej platformy frachtowej korzysta coraz więcej klientów. „Klienci są w centrum naszych działań. Jesteśmy z nimi w bliskim kontakcie, stąd wiemy dokładnie, czego od nas oczekują. Nasza przewaga polega na tym, że jesteśmy bardzo sprawną firmą i zwykle spełnienie oczekiwań klientów zajmuje nam niewiele czasu”, wyjaśnia Thomas Grunau, CEO firmy Saloodo!. „Ostatnio na przykład znaleźliśmy cyfrowe rozwiązanie pozwalające zaoszczędzić klientom nerwów związanych z wymianą palet, która jest w logistyce dość problemowa”, dodaje.

Tego ukierunkowania na klienta doświadcza codziennie ponad 10 tys. załadowców i ponad 6 tys. firm spedycyjnych dysponujących blisko 250 tys. ciężarówek podróżujących po 25 krajach Europy. To liczby, które robią wrażenie, tym bardziej, że Saloodo! jest na rynku dopiero od roku. „Notujemy ciągły wzrost liczby umów transportowych zawieranych za pośrednictwem Saloodo!. Udaje nam się przekonać firmy, które postanawiają przetestować zawieranie transakcji bez telefonu i faksu na naszej platformie cyfrowej”, mówi Thomas Grunau.

Wzrost widać także po stronie pracowników. Na początku było ich czterech, obecnie jest ich już tak wielu, że biuro nad garażem zrobiło się za małe. Dokładnie w pierwszą rocznicę istnienia Saloodo! przeniosło się z Bonn do Kolonii do nowego, znacznie większego budynku, który pozwoli dalej się rozwijać.